Trendy na Slovenskom realitnom trhu - časy poklesu cien realít a oživenie trhu v roku 2024

6. 2. 2024

Slovenský trh zažíval turbulentné obdobie, ktoré ovplyvnilo viacero faktorov, a to najmä vysoké úroky na hypotékach. Podľa aktuálnych údajov pokračuje trend poklesu cien bytov už šiesty kvartál v poradí - od jesene 2022. 


Realitný trh v roku 2023 


Koniec roku 2023 priniesol aj zmeny v cenách väčších bytov. 3-izbové byty zažili medzikvartálny a medziročný pokles cien, dokonca aj v centre Bratislavy. Výrazný medzikvartálny pokles zaznamenali aj v košickom Starom meste, kde ceny bytov klesli aj v medziročnom porovnaní. 


Výhody novostavieb a situácia na trhu


Situácia na trhu sa prejavila aj vo vzťahu k rozdielu medzi novostavbami a staršími bytmi. Novostavby si stále držia cenu, zatiaľ čo staršie byty zaznamenávajú výraznejší pokles. V niektorých prípadoch, ako v Bratislave IV, to spôsobujú dokončené rezidenčné projekty. Vývoj trhu s nehnuteľnosťami je výrazne ovplyvnený vysokými hypotekárnymi úrokmi a ich dostupnosťou. 


Kúpyschopnosť a oživenie trhu


V roku 2023 sa zhoršila dostupnosť bývania, pričom výrazne klesla jeho kúpyschopnosť. Drahé hypotéky a ceny nehnuteľností znechutili mnohých potenciálnych kupujúcich. Avšak, úroky v bankách dosiahli svoj strop, a tak by sa mohli ceny bytov ustáliť. Sú vysoké predpoklady, že realitný trh na Slovensku by sa mal v roku 2024 oživiť, no situácia nebude tak dynamická, ako pred pár rokmi. Od začiatku roka už dve banky upravili svoje úrokové sadzby a to najväčšia banka Slovenská sporiteľňa a 365. bank. Znížené úrokové sadzby v bankách môžu mať priamy vplyv na celkovú kúpyschopnosť a môžu stimulovať dopyt po nehnuteľnostiach. Toto opatrenie môže byť považované za pozitívny signál pre trh, ktorý by mohol začať ukazovať známky oživenia v roku 2024.


Rady pre budúcich kupujúcich 


V súčasnosti je trendom rýchlejšie predávanie nehnuteľností, ktoré ponúkajú určitú pridanú hodnotu, ako sú novostavby s rôznymi výhodami. Pre kupujúcich odporúčame pri hľadaní nehnuteľnosti zvážiť kombináciu rôznych faktorov, ako sú poloha, výbava a stav nehnuteľnosti. Každá kvalitná nehnuteľnosť by si mala nájsť svojho kupcu, no je dôležité určiť si priority a zvážiť kompromisy.


Pred kúpou nehnuteľnosti si položte tieto otázky:

Účel kúpy: Pre koho je nehnuteľnosť určená? Na bývanie, prenájom alebo investíciu. 

Financovanie : Ako budete kúpu financovať? Realistická suma a schopnosť splácať hypotéku. 

Poloha a stav nehnuteľnosti   


Pre viac noviniek zo sveta nehnuteľnosti nás sledujte na našich sociálnych sieťach.