Malý sprievodca sťahovaním

6. 7. 2020

Prinášame zopár tipov, ktoré Vám pomôžu pri odchode zo starého bývania do nového


Osamostatnenie sa od rodičov, nespokojnosť s terajším bývaním, narodenie detí či zmena práce - toto všetko sú dôvody, ktoré nás prinútia zbaliť si veci a presťahovať sa do nového. Pre ostrieľaných cestovateľov či ľudí, ktorí už sťahovanie zažili je tento proces o niečo ľahší, pretože v balení už majú akýsi svoj grif, no pre tých, ktorí svojmu prvému sťahovaniu ešte len stoja tvárou v tvár sú tu tieto riadky, ktoré im pomôžu zorientovať sa v chaose nazývanom sťahovanie.


Pred samotným sťahovaním vám radíme poriadne upratať - nie preto, aby sa vám chumáče prachu neplietli pod nohy a do krabíc, ale v prvom rade preto, aby ste zistili, koľko nepotrebných vecí doma máte. Veľké upratovanie vám dá možnosť vyhodiť-predať-darovať veci, ktoré už nebudete potrebovať a zbytočne by ste teda strácali čas a miesto v krabiciach ich sťahovaním. Keď si odškrtneme zo zoznamu tento dôležitý krok v sťahovacom procese, ďalšou vecou je chronológia - to, čo používate najmenej začnite baliť ako prvé. Nezabúdame na to, že veci, ktoré používame každý deň zbalíme až na samom konci (nabíjačka, zubná kefka, hygienické potreby...) a že veci, ktoré budeme bezprostredne po vybalení krabíc potrebovať (čiže opäť tá zubná kefka + pyžamo, uteráky, hygienické potreby a kozmetika) ukladáme na samý vrch krabíc, aby sme sa k nim nemuseli dlho prehrabávať.


Krabice. Prečo ich tak často spomíname? Pretože ich naozaj treba a sú najpraktickejšie na vstrebanie veľkého obsahu vecí, ktoré treba presunúť zo starého do nového domova. Poslúžia však aj väčšie tašky či kufor na kolieskach. Keď už teda máme do čoho baliť a začíname rozmýšľať, čím začneme, najskôr, kým je ešte všetko na svojom mieste, by sme si mohli urobiť malú pomôcku týkajúcu sa elektroniky. Počas sťahovania bude nielen vaša hlava, ale aj káble k elektronike pekne domotané - muži sa v tom ešte ako-tak vedia vyznať, no emancipované ženy majú pri opätovnom zapájaní elektroniky často menšie problémy, poniektoré ešte aj slovník horší ako kamionista... Z toho dôvodu odporúčame urobiť si fotku zariadeni ešte v čase, keď bolo zapojené - pri opätovnom zapájaní vám fotka pomôže spomenúť si, čo ako svietilo a kde bol aký káblik.





Keď prejdeme k samotnému baleniu, naším pomocníkom bude bez pochýb bublinková fólia, ktorá dokáže veci ochrániť pred poškodením, a tiež papier či polystyrén, ktorý dokáže pomôcť ochrániť a udržať v celku predovšetkým sklo a porcelán. Aby bol vo veciach prehľad, označte si krabice/tašky, do ktorých veci dávate - buď na ne napíšte, či ide o veci z kuchyne, kúpeľne, atď., alebo ich pooznačujte farebne - pomôže vám to pri vybaľovaní. Nezabúdame ani na to, že počas prevozu by sa niektoré krehkejšie veci mohli poškodiť, preto ak máte možnosť, ubezpečte sa, že krabice sa nebudú počas prevozu v aute hýbať, ale upevnite ich na mieste, kam ich položíte. Ľudia zvyknú zabúdať na miesta akými sú pivnica, balkón či terasa, kde sa neraz skrýva naozaj veľa vecí. Majte na mysli, že aj tieto priestory treba vypratať a urobte si na ne dostatok času. Malý tip na záver - tak ako sme začali, tak aj skončíme: upratovaním. V novom byte nezačínajte vybaľovaním vašich vecí z krabíc. Začnite tým, že upracete, podstatne vám to spríjemní a uľahčí vybaľovanie vecí :) .